Tartan Zemin

 

Tartan zemin genellikle açık spor alanlarında, yerel yönetimlerin yaptığı,yürüyüş ve bisiklet yolların aşina olduğumuz bir zemin türüdür. Tartan zemin açık alanlarda son derece kullanışlı bir kaplama türüdür. Emici olma özelliğinden dolayı yağmur ve kar sularından etkilenmez ve birikinti oluşturmaz. Esnek ve süspansiyonel özelliğinden dolayı yaralanma olasılıklarını en az indirir. kaymaya bağlı düşmelerde meydana gelen yaralanmaları en az seviyelere indirir. Tartan zemin açık çocuk parklarında ve okul bahçelerinde kullanılır. Açık tenis kortlarında, açık basketbol ve voleybol sahalarında tartan zemin tercih edilir.

 

 

Süspansiyonel( Oransal Geri İtme) Özelliğinin Avantajları

 

Tartan zemin süspansiyonel özelliği sayesinde en çok tercih edilen kaplama türü olmuştur. Esnek ve geri itme özelliği ayak basmada meydana gelen darbeleri emerek daha rahat ve sağlıklı temas sağlar. Tartan zemin kaplamalarında spor yapmak yorucu değildir. Kaymalara bağlı düşmelerde yaralanmaları önler. Süspansiyonel geri itme özelliği sayesinde uzun süreli sporlar yapılabilir. Sert zemine basıldığında kasların sertleşmesi tartan zemin uygulanmasında yaşanmaz. Tam anlamıyla ideal spor sahaları ve spor aktivitelerinin yapıldığı yerlerdir.

 

Tartan Zeminlerde İşçiliğin Önemi

 

Tartan zemin işçiliğin en önemli olduğu kaplama alanlarından biridir. SBR granül ve epdm olmak üzere iki katmandan meydana geldiği için döşenme işlemi sırasında işçiliğin kalitesi son derece önem arz eder. Açık alanlarda olması, yağmur ve kar sularına direkt muhatap olmasından dolayı, herhangi bir deformasyon olmaması için çok kaliteli ve ince bir işçilik gerektirir. Tartan zemin uygulamaları ilk önce zemin etütleri ile başlar. Zemin etüdü yapılırken uzman kişilerce yapılması gereklidir. Kaplamaya uygun zemin hazırlanması için gerekli çalışmalar yapılır. Zemin döşemeye uygun değilse şap ile ideal seviyeye getirilir. Sonrasında zemine ve kaplama kalınlığı gibi özellikler hesaplanarak yeterli yapışkan madde uygulanır. Tartan zemin alanlarında en önemli olan ortaya ve yanlara meyil olmamasıdır. işçilik bu açıdan çok önemlidir. Gönyeleme ve terazileme işlemlerinde yapılan en ufak bir hata su birikintilerine ve estetiğin bozulmasına neden olur. Bu yüzden işinde uzman ekiplerce işçilik yapılmalıdır. Yürüyüş yollarındaki teraziye alma işlemi süreci en önemli süreçtir. Tartan zemin milimetrik hesaplar gerektiren bir kaplama türüdür. Bu yüzden hizmet satın alınırken marka olmuş kurumsal firmalardan teklif alınmalıdır. 

Çocuk oyun parklarında en sık kullanılan ve en sağlıklı kaplama türü tartan zemin kaplama çeşididir. Çocukların rahat ve emniyetli bir ortamda oyun oynamalarını sağlar. Düşmelere bağlı yaralanmalar hiç olmaz. Süspansiyonel yani oransal geri itme özelliği sayesinde ideal oyun parkları meydana getirir.

 

Tartan Zeminin Avantajları

Tartan zemin ideal manada kaplanırsa çok uzun ömürlü bir üründür. çevresel etkenlere karşı son derece dayanıklıdır. Ultraviyole ışınlarına, kimyasallara, suya,neme ve rutubete karşı en dirençli malzemelerin başında gelmektedir. Bölgesel deformasyonlarda tadilat ve tamiratı son derece kolaydır. Kullanım ömürlerinin fazla olmasından dolayı amortisman payları daha fazladır. Temizlik makinalarının darbelerine karşı dirençli olması yerel yönetimlerin açık alanlarda tartan zemin uygulamasını tercih etmelerinin en büyük nedenidir. Çevresel etkenlere, darbelere ve iklimsel koşullara son derece dayanıklı olması kullanım kolaylığı sunar. İdeal manada spor ve aktivite alanları yaratır. Bütün bu özelliklerinden dolayı bisiklet yollarının artık tümü tartan zemin ile yapılmaktadır. Diğer kaplama zemin türlerine göre daha ekonomik olması artı bir avantaj sağlamaktadır. Sadece kamu kuruluşlarının tercih ettiği bir kaplama türü değildir. Her açık mekana kolayca uygulanabilir bir malzemedir. her bütçeye uygun düzeyde fiyatları vardır. Önemli olan hizmet satın alırken marka ve kurumsal firmalardan teklif alınarak yapılmasıdır.